cv

n. 1980, traieste si lucreaza in Bucuresti
mirceanicolaeee[at]yahoo.com




9 octombrie - 17 noiembrie 2019 - Muzeul Absent / Salonul de Proiecte. Expoziția este a treia dintr-un prim ciclu de evenimente publice organizate în jurul Colecției de imagini Mihai Oroveanu, inițiativă demarată de Salonul de proiecte în 2018. Sintagma „muzeul absent” captează intențiile și substanța acestei expoziții, dar furnizează, totodată, un cadru cuprinzător pentru întregul program construit în jurul acestei arhive fotografice până în prezent.


12 septembrie - 25 octombrie 2019 - curator al expozitiei - Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv / Rezidenta BRD Scena 9, Bucuresti. Proiectul „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv” se fundamentează pe expunerea conținutului cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch.

Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch desfășurată în România aflată sub regimul comunist. De asemenea, cercetarea urmărește și percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până astăzi. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch.


25 iunie 2019 Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation / ICR Berlin. Am participat la o expozitie de grup cu proiectul curatorial despre doi artisti mai putin cunoscuti din Targu Mures, Ion Ramnic si Istvan Mihaly.


9 noiembrie 2018 - Istoria (nu) se repeta / Tranzit, Bucuresti. Impreuna cu Veda Popovici, am coordonat o editie noua a proiectului, in care am continuat, impreuna cu o echipa noua de participanti, sa lucram la o serie de re-povestiri ale unor subiecte majore din perioada post-1989.


16 decembrie 2017 - Istoria (nu) se repeta / ODD, Bucuresti. O lectura performativa si un film de 40 de minute, reluate in spatiul ODD, urmata de o discutie cu publicul pentru a afla reactiile celor prezenti legate de acest proiect, care este inca in desfasurare.


15 decembrie 2017 - 31 ianuarie 2018 - Oare Muntii Stiu? / Galeria Ivan, Bucuresti. Am curatoriat o expozitie a doi artisti mai putin cunoscuti din Targu Mures, Ion Ramnic si Istvan Mihaly.


9 decembrie 2017 - 12 ianuarie 2018 In Situ 2 / Expozitia organizată de B5 Studio in cadrul bienalei Art Encounters, la care am participat cu proiectul curatorial "Oare Munții Știu?' / artiști - Ion Râmnic și Istvan Mihaly, a fost itinerata in spatiul Magma din Sfantu Gheorghe.


27 noiembrie - 16 decembrie 2017 - Projected Architectures / MIT School of Architecture, Massachussets, SUA. Filmul 'Romanian Kiosk Company' a fost prezentat in galeria scolii de arhitectura a MIT impreuna cu alte lucrari video, in cadrul unei expozitii.


13 noiembrie 2017 - No News is Good News / Art on Display, Bucuresti. Am fost invitat sa fiu curatorul celei de-a treia editii a Art on Display. La randul meu, i-am invitat pe Dan Acostioaei, Mona Vatamanu si Florin Tudor, Pavel Braila, Vlad Nanca si Veda Popovici sa monteze lucrari de arta contemporana in vitrinele de la adresele: Bulevardul Titulescu 155, Bulevardul Unirii 9, Piata Alba Iulia 1 si Calea Victoriei 46. Expozitia din spatiul public urmarea sa puna in discutie probleme presante ale prezentului, dar si sa imagineze un alt tip de interactiune cu populatia orasului, la nivelul cel mai general, intentionandu-se scoaterea in spatiul public a artei contemporane, de obicei restransa la publicul de vernisaj.


11 noiembrie 2017 Istoria (nu) se repeta / Macaz, Bucuresti. In colaborare cu Veda Popovici, am lucrat la o serie de re-povestiri ale unor subiecte majore din perioada post-1989. Am pornit de la ideea indepartarii de faptul istoric prin interventii fictionale asupra naratiunilor dominante, pentru a re-crea un spatiu in care schimbarea poate fi re-inserata in orizontul mental al prezentului. O lectura performativa si un film de 40 de minute.


septembrie - noiembrie 2017 - B5 Studio / Art Encounters, Timisoara. Am participat la expoziția organizată de B5 Studio in cadrul bienalei Art Encounters cu proiectul curatorial "Oare Munții Știu?' / artiști - Ion Râmnic și Istvan Mihaly / pe care l-am arătat prima oară la Târgu Mureș în luna august.


august 2017 Oare Muntii Stiu? / B5 Studio, Targu Mures. Am curatoriat o expozitie a doi artisti locali mai putin cunoscuti, Ion Ramnic si Istvan Mihaly.


iulie 2017 - Thinking with works of art / Salzburg Summer Academy, Austria. Am participat la un curs de curatoriat tinut de Ruth Noack, curatorul Documenta 12 / 2007.


noiembrie 2016 - Disparitia tehnologiei / ODD, Selari 13, Bucuresti. Am curatoriat o expozitie care punea laolalta trei pozitii artistice legate de ceea ce este tehnolgia astazi. Artiști: Mihaela Drăgan, Nona Inescu, Veda Popovici. Soluții tehnice și producție: Paul Popescu, Răzvan Rusu, Ana Cârlan, Matei Popescu, Elena Cârlan.


septembrie 2016 - Cum dispar lucrurile in peisaj / Parcul Pantelimon, Bucuresti. O mare parte din interventiile in spatiul public pe care le-am facut au avut loc in parcul pantelimon, din partea de est a orasului. Acum noua ani de zile, cand se intampla asta, locul arata altfel. Intre timp parcul a fost modernizat, drumurile de tara au devenit alei asfaltate, iar interventiile mele au disparut complet in peisaj. Pe parcursul unui tur ghidat am povestit ce lucruri am facut si unde, luand in considerare si transformarea prin care a trecut parcul.


septembrie 2015 - Few were happy with their condition / Motorenhalle, Dresda. O expozitie despre fotografie, video si film in Romania, curatoriata de Olga Stefan.


iunie 2015 - Sase Proiecte / Galeria Electroputere, Craiova. O serie de proiecte de fotografie, obiecte si actiuni inregistrate pe video, care subliniaza viziunea mea despre transformarile prin care trece orasul Bucuresti.


iunie 2015 - Vienna Biennale / MAK Vienna. Expozitia despre scena de arta din Romania urmarea sa arate potentialul unui spatiu cultural aflat in miezul impulsurilor de dezvoltare a avangardei si modernismului in Europa. 


ianuarie - decembrie 2014 - Facebook Show. Timp de un an de zile, am organizat cate o expozitie pe luna pe pagina mea de Facebook. Intentia era de a renunta la cautarea spatiilor de expunere, de a ma concentra in mod direct pe proiectele pe care voiam sa le fac, dar si pe relatia cu publicul online.


17 decembrie 2014 - Submissions / Magma, Sfantu Gheorghe. O expozitie de video care functiona pe baza unei relatii cu privitorii, ce isi puteau alege singuri ce vor sa vada, selectand pentru proiectie lucrari din arhiva salon video.


17 octombrie 2014 - Hiatus / Muzeul de Arta din Arad. Am participat cu patru video-uri din seria o suta de locuri la o expozitie care recontextualiza pictura de peisaj din muzeu punand langa proiecte video.


29 august 2014 - Showtime / AB Contemporary Zurich. O expozitie care urmarea sa prezinte lucrarile video intr-un format apropiat mai degraba de cinematografie prin proiectarea filmelor la o anume ora din zi.


Artisti: Mihai Grecu (RO/FR), Ericka Beckman (USA), Keren Cytter (IL/USA), Tova Mozard (SWE), Matei Bejenaru (RO), Mircea Nicolae (RO), Jim Finn (USA), Natalia LL (PO), Dor Guez (IL), Sigalit Landau (IL)


11-17 august 2014 - Padurea Rotunda / Reghin. Am fost invitat sa particip la o tabara de arta pentru a dezvolta un proiect pornind de la specificul locului. In final, a rezultat un film.
 

3 iunie 2014 - Zone Vagi / Lorgean Theatre. Pornind de la invitatia lui Jean-Lorin Sterian, am conceput o prezentare de o ora care combina observatia academica, reveria si elemente de performance pentru a trasa o harta intelectuala, cognitiva, comportamentala si poetica a spatiilor intermediare dintre productia de arta, receptia publicului si viata cotidiana.


25 octombrie - 10 noiembrie 2013 - Modern Architecture Works / House of Cinema, Industrialna Gallery si alte spatii asociate din Sofia. Am participat cu filmul despre chioscuri la o expozitie despre mostenirea arhitecturii moderniste in Estul Europei. 

Artisti: Luchezar Boyadjiev (BG), Kateřina Držková (CZ), Cyprien Gaillard (FR), Nicolas Grospierre (PL), Ronny Hardliz (CH), Pravdoliub Ivanov (BG), Barbora Klímová (CZ), Daniel Kötter / Constanze Fischbeck (DE), Andreas Fogarasi (AT), David Maljkovic (HR), Nicola Mihov (BG), Katrīna Neiburga (LV), Mircea Nicolae (RO), Uriel Orlow (UK/CH), Shirin Sabahi (DK/IR) / Maija Rudovska (LV), Rimas Sakalauskas (LT), Alexander Ugay (KZ), Julita Wójcik (PL), HAPPSOC Actions - Zita Kostrová / Stano Filko / Alex Mlynárčik (SK), Heliopolis - Alex Mlynárčik / Ĺudovít Kupkovič / Viera Mecková (SK).


4 - 27 octombrie 2013 - Get Up! / Fabrica de Pensule, Cluj. O expozitie despre spatii urbane, la care am participat cu o fotografie panoramica insotita de un statement. Artisti: Bertille Bak, Julien Berthier, Vlad Nanca, Mircea Nicolae, Guillaume Robert et Nicolas Coltice, Bureau D'Investigation Photographique, Les Freres Ripoulain, Societe Realiste.


6 septembrie - 3 octombrie 2013 - Double Feature / Lothringer 13 Halle, Munchen. O dubla expozitie solo, in care jumatate din spatiul de expunere a fost dedicata proiectelor cele mai recente de fotografie si film pe care le-am facut incepand cu anul 2010, cealalta jumatate fiind dedicata artistului indian Anup Matthew Thomas.


27 iunie 2013 - Romanian Kiosk Company / Tranzit.ro, Iasi, Romania. Am facut o prezentare a procesului de productie a proiectului Romanian Kiosk Company din 2010, care ofera privitorului o explicatie detaliata a contextului social, cultural si istoric al orasului Bucuresti din ultimii 50 de ani.


8 mai - 13 iulie - breakup / Motorenhalle, Project Center for Contemporary Art, Dresda, Germania. Impreuna cu Larisa Sitar si Stefan Tiron am fondat grupul 'Inainte-Mergatorii', care isi propun sa puna bazele artei romanesti de maine, printr-un film de opt minute. Curatori: Denise Ackermann (Dresden, D), Jola Bielanska (Wroclaw, PL), Andrea Domesle (Basel, CH), Frank Eckhardt (Dresden, D).


26 - 28 aprilie 2013 - Open Studios / International Studio and Curatorial Program, Brooklyn, New York. In cadrul evenimentului organizat de ISCP, am montat o expozitie in studioul pe care l-am folosit pe parcursul rezidentei la New York. De aceasta data, am aratat niste obiecte gasite pe strada, care concentrau atentia privitorului pe o observare atenta a doua lucruri similare, dar nu identice, doua printuri din seria 'Metal Doors' si un fragment de 12 minute din filmul Romanian Kiosk Company.


12 martie 2013 - ISCP Talk / International Studio and Curatorial Program, Brooklyn, New York. Am facut o prezentare a procesului de productie a proiectului Romanian Kiosk Company din 2010, care ofera privitorului o explicatie detaliata a contextului social, cultural si istoric al orasului Bucuresti din ultimii 50 de ani. Prezentarea a ilustrat transformarile conceptuale, materiale si tehnice prin care a trecut proiectul inainte de a fi finalizat. Inceput ca o cercetare de fotografie urbana, proiectul a devenit apoi o serie de machete de arhitectura, pentru a fi prezentat in final ca o instalatie cu patru sculpturi insotite de un film de o ora.


1 ianuarie - 30 aprilie 2013 - Artist in Residency / International Studio and Curatorial Program, Brooklyn, New York. Rezidenta de patru luni in SUA sponsorizata de Pinchuk Art Centre din Ucraina, ca urmare a castigarii Special Prize la FGAP 2010.


3 noiembrie 2012 - 1 aprilie 2013 - One Sixth of the Earth. Ecologies of Image / ZKM - Museum of Contemporary Art, Karlsruhe, Germania. Expozitia prezinta proiecte video din ultimii zece ani ale artistilor din fosta Uniune Sovietica si din Blocul Estic.

Participa: Dan Acostioaei, Victor Alimpiev, Matei Bejenaru, Yevgenia Belorusets, Irina Botea, Pavel Braila, Mircea Cantor, Community Art/ Aleksandar Battista Ilic, Ivana Keser, Tomislav Gotovac, Stefan Constantinescu, Factory of Found Clothes, Dimitry Gutov, Flaka Haliti, IRWIN, Gulnara Kasmalieva y Muratbek Djumaliev, Zbigniew Libera, Little Warsaw, David Maljkovic, Almagul Menlibayeva, Anna Molska, Deimantas Narkevičius, Mircea Nicolae, Kristina Norman, Adrian Paci, Alexander Ponomarev, Ghenadie Popescu, Tobias Putrih, Anri Sala, Lukasz Skapski, Société Réaliste, Milica Tomic, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Andrej Zdravic, Driant Zeneli, Artur Zmijewski.


6-7 iulie 2012 - Isolation / Senatsreservenspeicher, Berlin Kreuzberg. Artisti: Lörinc Borsos, Razvan Botis, Marcell Esterhazy, Mark Fridvalszki (OVERMIND) X Peter Lowas, Petra Feriancova, Catalin Ilie, Pravdoliub Ivanov, Kristof Kintera, Vikenti Komitski, Mircea Nicolae, Anna Szigethy, Mona Vatamanu & Florin Tudor


24 mai -19 august 2012 - Pink Caviar / Louisiana Museum of Modern Art, Danemarca. Expozitia reuneste lucrarile achizitionate de catre muzeu in perioada 2009-2011. In 2011 proiectul 'Romanian Kiosk Company' a fost inclus in colectia muzeului.

Artisti: Rosa Barba, Yael Bartana, Sophie Calle, Vija Celmins, Thomas Demand, Olafur Eliasson, Andreas Eriksson, Simon Evans, Öyvind Fahlström, Hans-Peter Feldmann, Poul Gernes, Sigurdur Gudmundsson, Shilpa Gupta, Jacob Holdt, Roni Horn, Elliot Hundley, Matthew Day Jackson, Chris Johanson, Isaac Julien, Jesper Just, Zilvinas Kempinas, Rosy Keyser, Anselm Kiefer, Per Kirkeby, Yayoi Kusama, Klara Lidén, Michel Majerus, Gerold Miller, Marilyn Minter, Mircea Nicolae, Sigmar Polke, Sheng Qi, Tal R, Daniel Richter, Thomas Ruff, Allen Ruppersberg, Yorgos Sapountzis, Dayanita Singh, Tove Storch, Thomas Struth, Al Taylor, Wolfgang Tillmans, Marcel van Eeden, Francesca Woodman, Erwin Wurm.


6 mai -17 iunie 2012 - Clare Goodwin feat. WeAreTheArtists feat. Mircea Nicolae feat. Conrad Ventur / Kunsthalle Winthertur, Elvetia.


5-27 aprilie 2012 - Gunoaie, resturi si ruine / Platforma, MNAC Anexa, Bucuresti, cu sprijinul Salonului de Proiecte. O expozitie personala cu invitati. Unul dintre proiecte era o colaborare cu Elena Ciobanu, doua erau colaborari cu Michele Bressan si restul erau facute de mine. Expozitia punea in discutie procesele de transformare prin care trece orasul Bucuresti, pornind de la gunoaie, resturi si ruine ca etape firesti ale acestei schimbari continue.


28 ianuarie - 3 iunie 2012 - One Sixth of the Earth. Ecologies of Image / MUSAC, Leon, Spania. Expozitia prezinta proiecte video din ultimii zece ani ale artistilor din fosta Uniune Sovietica si din Blocul Estic.

Participa: Dan Acostioaei, Victor Alimpiev, Matei Bejenaru, Yevgenia Belorusets, Irina Botea, Pavel Braila, Mircea Cantor, Community Art/ Aleksandar Battista Ilic, Ivana Keser, Tomislav Gotovac, Stefan Constantinescu, Factory of Found Clothes, Dimitry Gutov, Flaka Haliti, IRWIN, Gulnara Kasmalieva y Muratbek Djumaliev, Zbigniew Libera, Little Warsaw, David Maljkovic, Almagul Menlibayeva, Anna Molska, Deimantas Narkevičius, Mircea Nicolae, Kristina Norman, Adrian Paci, Alexander Ponomarev, Ghenadie Popescu, Tobias Putrih, Anri Sala, Lukasz Skapski, Société Réaliste, Milica Tomic, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Andrej Zdravic, Driant Zeneli, Artur Zmijewski.


10 octombrie 2011 - Romanian Kiosk Company / Panel Discussion / Yale School of Art. Am facut o prezentare a procesului de productie a proiectului Romanian Kiosk Company la Facultatea de Sculptura a Universitatii Yale din 36 Edgewood Road, New Haven, Connecticut.

Prezentarea a fost urmata de o discutie cu Robert Storr (Decan al Yale School of Art), Cristina Vatulescu (Professor Asistent si Director de Studii Universitare al Departamentului de Literatura Comparata al Universitatii din New York), John MacKay (Professor in departamentele de Film Studies, Limbi Slave si Literatura de la Yale) si Barbara London (curator al departamentului de video al MOMA, New York).


24 iunie - 14 august 2011 - Democ(k)racy / La Criee. Curator Istvan Szakats. Artisti: Daniel Knorr, Vlad Nanca, Mircea Nicolae. Am participat cu o documentare fotografica a unui numar de zece interventii facute in Bucuresti si a uneia facuta in orasul Rennes din Franta, pe 22 iunie 2011.


4 iunie - 7 august 2011 - Future Generation Art Prize / Bienala de la Venetia 2011 - Palazzo Papadopoli. Instalatia cu care am participat la Future Generation Art Prize a fost prezentata in cadrul unui eveniment colateral. Artisti: Ziad Antar, Fikret Atay, Cao Fei, Keren Cytter, Nathalie Djurberg, Nicholas Hlobo, Clemens Hollerer, Runo Lagomarsino, Cinthia Marcelle, Mircea Nicolae, Ruben Ochoa, Wilfredo Prieto, Katerina Seda, Guido van der Werve, Nico Vascellari, Jorinde Voigt, Artem Volokytin, Emily Wardill, Hector Zamora.


2 iunie - 11 septembrie 2011
- Bucharest. A paradoxical city - PhotoEspana 2011 / Museo de la Ciudad de Madrid. Curator Oana Tanase. Artisti: Calin Dan, Ion Dumitriu, Bogdan Girbovan, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Iosif Király, Andrei Pandele, Vlad Nanca, Mircea Nicolae, Mona Vatamanu & Florin Tudor. Am participat cu o documentare fotografica a unui numar de zece interventii in spatiul public din 2007-2009, care au fost prezentate sub forma unui slideshow de imagini si text pe un proiector digital.


aprilie 2011 - Artist in residence / Yale School of Art, Connecticut, USA. Am fost invitat de catre decanul Robert Storr pentru a participa la productia expozitiei Romanian Kiosk Company. Rezidenta a fost sustinuta financiar de Fundatia Stavros Niarchos.


18 martie 2011 - Prezentare la UNA / Alexandra Croitoru m-a invitat sa fac o prezentare de doua ore despre proiectul meu cu 100 de interventii la Universitatea Nationala de Arte. Audienta era formata din studenti din anul doi la sectia Foto-Video.


24 ianuarie 2011 - Noi trebuie sa murim / Un colectiv de artisti din Republica Moldova care lucreaza intr-un spatiu numit Teatru-Spalatorie m-a invitat sa fac un performance despre primul terorist islamist roman.


10 decembrie 2010 -
Future Generation Art Prize / Special Prize Winner.
Juriul international a fost format din Daniel Birnbaum, Okwui Enwezor, Yuko Hasegawa, Ivo Mesquita, Eckhard Schneider, Robert Storr si Ai Wei Wei.


9 noiembrie 2010 - Take Back the City / Proiect de educatie urbana desfasurat pe toata durata anului scolar in opt licee din Bucuresti. Misiunea mea este sa fac o serie de prezentari despre interventii in spatiul public, despre istoria orasului si despre patrimoniu industrial. Incepand cu luna martie voi incepe sa produc o serie de actiuni in spatiu public impreuna cu elevii.


30 octombrie 2010 - 9 ianuarie 2011 - Future Generation Art Prize / Pinchuk Art Center, Kiev, Ukraina. Un juriu international a ales 20 de artisti pentru o expozitie. Particip cu o instalatie compusa din 4 machete de chioscuri, pe care le-am reconstruit conform unei documentatii fotografice prealabile in spatiul public al orasului Bucuresti. La instalatie se adauga un film de 55 de minute in care o istorie a Bucurestiului se suprapune peste o istorie a tehnicilor de constructie a chioscurilor in spatiul public intre anii 1970 - 2010.


28 octombrie - 5 noiembrie 2010 - Cities Methodologies / Expozitie organizata la Casa Scarlat-Ghyka de catre Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti impreuna cu Asociatia Galeria Noua si Asociatia pentru Tranzitie Urbana. Am ales sa expun cele 25 de globuri de sticla impreuna cu un tutorial in imagini, care ilustreaza procesul de productie a obiectelor.


9 octombrie 2010 - Cities Methodologies / Atelier interdisciplinar de explorare urbana. Am prezentat un numar de 30 de interventii in spatiul public ale unor artisti internationali, incercand apoi sa fac o distinctie clara intre interventia arhitecturala, arta publica si interventia artistica.


8 octombrie - 7 noiembrie 2010 - Bienala Tinerilor Artisti / Bucuresti, Palatul Stirbey. Am cerut organizatorilor sa produca o pancarta de supraveghere din Sectorul 3 si sa o plaseze in spatiul de expozitie. Intentia mea e ca la sfarsitul bienalei sa o abandonez undeva la marginea Sectorului 3, intr-o zona in care nu exista de fapt supraveghere video.


30 aprilie - 18 iulie 2010
- Les Ateliers de Rennes / Bienala de arta contemporana - Rennes, Franta.
Impreuna cu Alexandra Croitoru si Stefan Tiron, fac parte dintr-un grup de specialisti romani interesati de existenta locurilor sigure in caz de calamitate in orasul Bucuresti. Lucrarea noastra e o harta a orasului, pe care sunt marcate aceste locuri.


8-26 iunie 2010 - Intalniri de Gradul 2 / Am tinut un atelier despre performance in arta vizuala recenta la Centrul National al Dansului, in care am pus in discutie cateva repere teoretice si istorice, incercand in acelasi timp sa ii fac pe participanti sa experimenteze in mod direct cateva lucrari de performance art.



1 aprilie 2010 - Dezmintirea / Paradis Garaj. In urma unei perioade mai lungi de reflectie, printr-o conferinta de presa, am repus in discutie experienta avuta in timpul rezidentei din 2009 la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.


24 martie 2010 - Zi de zis #4: Interventii artistice in spatiul public / dezbatere la Fabrica de Pensule din Cluj, moderata de Istvan Szakats, director al fundatiei Altart. Participanti: Mircea Nicolae si Arh. Eugen Panescu de la biroul de arhitectura Planwerk Cluj.


17 martie 2010 - Caca / performance la Centrul National al Dansului in timpul Miercurii Lejere, o serie de spectacole organizata de Maria Baroncea si Eduard Gabia. O serie de obiecte, doua email-uri, o proiectie si doua personaje sunt folosite pentru a critica mediul de arta contemporana local, dar si pentru a pune in discutie o problema de ecologie urbana.



17 oct 2009 / 17 ian 2010 - Import-Export: From Moldova with Love / sala de expozitii a Noului Muzeu din Universitatea Bauhaus - Weimar, in care au fost incluse lucrari din proiectul de arta in spatiul public Interventii 3.


17 noiembrie 2009 - Chiosc / curatori
Vladimir US si Slobodne Veze / Zagreb, Croatia - expozitie ce prezenta o parte din interventiile din cadrul proiectului Interventii 3.


13 noiembrie 2009 - Live Economy Lesson / curatori Daria Carmi, Valerio Del Banglivo si Michele Graglia, in studioul lui Cesare Pietroiusti, Roma, Italia. Proiectul a functionat ca un joc ce punea in discutie comportamentele legate de schimbul si valoarea obiectelor de arta. Intr-o prima faza artistii participanti daruiau unor persoane din public lucrarile lor. In a doua faza publicul facea schimburi cu aceste lucrari, toate schimburile fiind inregistrate intr-un contract.


5 octombrie 2009 - Cosa succede a /
prezentare a proiectului Young Romanian Art in Noua Galerie a ICR Venetia, pentru un grup de masteranzi IUAV. Intalnirea a fost organizata de Valerio del Baglivo.


iulie 2009 - noiembrie 2009 - Young Romanian Art / Asumandu-mi rolul de curator, am prezentat timp de cinci luni de zile lucrarile a 33 de artisti tineri romani in Noua Galerie a ICR Venetia, in timpul Bienalei de Arta 2009. In total au avut loc 14 expozitii care au durat cate o saptamana fiecare.


iunie 2009Globuri de sticla / 25 de case demolate / Noua Galerie a Institutului Cultural Roman din Venetia, expozitie personala. Parte a unei rezidente de cinci luni de zile pe durata Bienalei de la Venetia 2009, pe care am castigat-o in urma unui concurs al carei juriu era compus din Andreas Fogarasi, castigator al Leului de Aur la Bienala de la Venetia 2007, Fabio Cavallucci, coordonator al Manifesta 2008 si Saverino Simi de Burgis, critic de arta si profesor la Academia de Arta din Venetia.


24 octombrie 2008 - Zarea / Made in Republica Moldova / Apartamentul 17, Bucuresti. Un spatiu independent creat de catre artistii expozanti
a gazduit lucrari facute in Chisinau cu ocazia proiectului Interventii3.


septembrie 2008 - Interventii3 / Chisinau, Republica Moldova, organizat de Asociatia Oberliht. Proiect de interventii in spatiul public, in perioada 19-29 Septembrie, finalizat cu cateva colaborari cu alti artisti.



9 august 2008 - Zece case demolate / galeria 29, Bucuresti. Prima mea expozitie personala in Romania, in galeria de apartament pe care am amenajat-o in sufrageria casei in care locuiesc cu familia mea.


aprilie - iunie 2008 - The world is flat / Orvergaden Institut for Samtidskunst / Copenhaga, Danemarca.


iunie 2008 - Destination Metelkova / SCCA - Centrul pentru Arta Contemporana Ljubljana, Slovenia. Rezidenta de o luna la finalul careia a avut loc vernisajul primei mele expozitii personale in Galeria Alkatraz.



aprilie / mai 2008 - Artists-in-residence-program / Zavod Celeia - Centrul pentru Arta Contemporana, Celje, Slovenia. Am participat la festivalul de arta in spatiul public Vstop Prost / Admission Free 2008.


martie 2008 - Post for Kyrgyzstan / Muzeul National de Arta Kirgiz din Bishkek. Am trimis o bucata din Casa Poporului prin posta, pentru a fi expusa in expozitie.


ianuarie 2008 - Re_luare, ruina fundatiei dintre Biblioteca Nationala, Camera de Comert, fostul bloc Connex si bulevardul Unirii. Trei tineri artisti au ocupat temporar un loc abandonat, care a devenit pentru o zi spatiu de expozitie. Lucrarile lor au reluat in considerare semnificatiile pe care le poarta obiectele, povestile locurilor si obiceiurile autohtone. Au organizat si au expus: Elena Ciobanu, Mircea Nicolae si Tudor Prisacariu


noiembrie 2007 - Back to the Future / Cu spatele la viitor, Galeria Noua, Bucuresti. Expozitia a reunit tineri artisti ale caror lucrari investigau contextul socio-cultural romanesc dintr-o perspectiva istorica. Au participat Anca Benera, Daniel Gontz, Cezar Lazarescu, Vlad Nanca, Mircea Nicolae, Dragos Platon, Tudor Prisacariu, Sonokolor (Ciprian Dicu si Sergiu Doroftei). C
urator: Vlad Nanca.


octombrie 2007 - DIY Ambient Intelligence Workshop, Fundatia Altart Cluj, impreuna cu Michel van Dartel si Simon de Bakker din echipa V2 - Institute for Unstable Media. Participantii la workshop au folosit placi Arduino si truse Velleman pentru a crea si controla un mediu responsiv la prezenta umana.



august 2007 - Binarium - Urban Aquarium, Fundatia Altart Cluj. Un grup de artisti au fost invitati sa dezvolte proiecte inspirate din viata orasului real si virtual, dar si sa intervina in spatiul public al orasului Sibiu. Artisti invitati: plankton (AT), Szabó Kriszta (RO), Mircea Nicolae (RO). Curatori: Istvan Szakats, Stefan Tiron.



galeria 29

Incepand cu luna august 2008 am deschis o galerie in sufrageria apartamentului in care locuiesc cu familia mea. Acest spatiu mi-a oferit ocazia de a lucra independent, urmarindu-mi propriile interese, dar si de a functiona in acelasi timp ca artist expozant si curator. Unele dintre expozitii au avut curatori invitati, caz in care am fost doar organizatorul expozitiilor din punct de vedere logistic. La sfarsitul vernisajelor toate obiectele expuse au fost oferite publicului printr-o tragere la sorti.


9 august 2008 - mircea nicolae - zece case demolate
12 septembrie 2008 - elena ciobanu - cicatrici / cctv
11 octombrie 2008 - lidia neagu - 1997/2008
1 noiembrie 2008 - razvan botis - zahar / pamant / parizer (curator: stefan tiron)
6 decembrie 2008 - michele bressan - filme gasite
20 februarie 2009 - misionarul no limits - kagule (curator: un student la teologie)
6 martie 2009 - tudor ene - tabla si vopsea
20 martie 2009 - alina samoschi - pufarine
27 martie 2009 - claudia cristea / sinziana marin / mircea nicolae - ultima expozitie
12 iunie 2009 - lea rasovszky - desene pe tapet


14 ianuarie - 4 februarie 2009 - curator al expozitiei 'Michele Bressan - 1980' la Atelier 35, ca o extensie a activitatii legate de galeria 29. expozitia a functionat ca un work in progress, in fiecare saptamana expunerea schimbandu-se in intregime. Au fost prezentate fotografii polaroid, portrete ale catorva oameni nascuti in 1980, fotografii de amator gasite si transpuse pe polaroid, trei filme scurte captate de pe pelicula super 8.


29 aprilie 2009
- curator al expozitiei ‘Singuri acasa’ a lui Jean-Lorin Sterian, la sala de expozitii a centrului cultural Laborator Propriu, Bucuresti.

30 aprilie 2009
- curator al expozitiei ‘65 plus’ a lui Michele Bressan, la Ark - Bursa de Marfuri, Uranus-Rahova, Bucuresti.

12 iunie 2009 – curator al expozitiei ‘Dreamboys’ a Leei Rasovszky la galeria de proiecte DraftOne, Bucuresti.