Parcul Florilor / 4 Octombrie 2013






















'Parcul Florilor' este o panoramă formată din două panouri de 100 x 80 cm fiecare.
Aceasta este lucrarea cu care particip la expoziția Get Up! de la Fabrica de Pensule din Cluj.





Statement


O panoramă a Parcului Florilor din București, care este acum și noul amplasament al statuii Răscoalei Țărănești de la 1907. Inițial, statuia era amplasată în Parcul Obor, în fața Halei de Carne. În timpul comunismului, cetățenii o denumiseră 'Statuia Foamei'.

Circula și un cântec: „Staţi aşa, nu daţi năvală!/Nu mai este carne-n hală./ Îl vedeţi pe-ăla de jos?/A murit rozând un os!”. În 2003, când primarul Sectorului 2 a hotărât să amplaseze în Parcul Obor noua primărie, statuia a fost demolată, pentru că bloca vederea noii clădiri.

În anul 2007, statuia a fost re-amplasată în Parcul Florilor, fără soclul inițial, pierzându-și 4 metri din înălțime.

Această sculptură a lui Naum Corcescu îngloba un mesaj ideologic legat de lupta de clasă în societatea capitalistă și lega această idee de evenimentul istoric din 1907. Revolta țărănească a fost reprimată cu brutalitate, 11.000 de țărani fiind uciși de armată cu puști și tunuri.

La nivel stilistic, statuia face parte din seria de lucrări ale realismului socialist. La nivel metaforic, statuia prezenta revolta țărănească drept un precursor al revoluției comuniste împotriva societății capitaliste bazată pe clase.

Administrația locală post-comunistă a transformat statuia dintr-o imagine a revoluției într-o decorație urbană oarecare, schimbându-i scara (mișcorând statuia fără soclu) și deplasând-o către periferie, din locul mai central în care fusese plasată inițial.




Mircea Nicolae