wikileaks




Inregistrarea de mai sus e luata dintr-un elicopter american din Irak. Soldatii ucid in jur de 15 oameni. Este vorba de doi reporteri Reuters si de civili. Filmul contine si explicatii apropo de victime si apropo de motivul pentru care inregistrarea documenteaza o nedreptate. Pentru o informatie mai detaliata, mergeti aici.

Pana acum am folosit pagina de blog doar pentru a documenta lucrurile pe care le faceam. De acum incolo as vrea sa pun aici si informatii care mi se par importante.

Astazi am descoperit wikileaks, un site de internet care publica online documente secrete pe care ziarele internationale nu vor, sau nu pot sa le publice. Am pus linkul la pagina de wikipedia, pentru ca acolo sunt cateva dintre documentele care au fost date publicitatii de acest site.

De multe ori pagina-mama wikileaks.org nu functioneaza de loc. Tinand cont de faptul ca promotorul ei este cautat de interpol si ca o mare parte dintre actele publicate pun in pericol integritatea guvernului american, lucrul asta nu e de mirare.

Ultimele documente publicate sunt de fapt corespondenta diplomatica americana din ultimii trei ani. Unele dintre ele se refera la faptul ca Hillary Clinton a cerut serviciilor secrete americane sa afle informatii confidentiale despre unii membri ai Natiunilor Unite. Din nou, pentru ca paginile-mama ale wikileaks nu merg, puteti vedea o lista cu problemele pe care le ridica aceste documente intr-un articol din New York Times. Pentru a vedea o serie de documente, mergeti aici.

Ma intreb apoi ce spune faptul ca paginile wikileaks.org nu merg despre guvernul nostru si despre servitutile sale fata de americani. Si apropo de libertatile noastre, oricare ar fi ele.

Pentru apararea drepturilor noastre in domeniul libertarii de acces la informatie prin internet s-a format Partidul Piratilor (Web) din Romania, o filiala a aceluiasi organism din Suedia. Cred ca ar trebui sa ii ajutam sa isi stranga semnaturile pentru a deveni o institutie acceptata legal.

Wikileaks ridica mai multe intrebari.

1. De ce nu exista nici un canal public, international, prin care sa poata fi facute cunoscute documente care incrimineaza guvernele care ne conduc?

2. De ce nu ne protejam atunci cand intram pe internet si le lasam celor care scaneaza retelele optiunea de a sti aproape totul despre noi?

Aici exista si o solutie, un software, care poate fi luat de aici. Cititi si lista de warnings.