galeria vn zagreb

















[in imagine Flat Space - Stefan Rusu / instalat in Chisinau, Moldova]

Proiectul CHIOSC
punct de informare cultural - platforma publica de manifestare

17 noiembrie, 2009, ora 20:00

Galeria VN
str. Ilica 163a
Zagreb, Croatia

curatori - Vladimir US / Slobodne Veze

proiect realizat de Asociatia Oberliht
http://www.oberliht .org.md/chiosc. html
contact: info(la)oberliht. org.md

Marti, 17 noiembrie 2009, Asociatia Oberliht din Chisinau si Asociatia Slobodne Veze din Zagreb va invita la vernisajul expozitiei Proiectul CHIOSC.

In anul 2008 a inceput colaborarea intre Asociatia Slobodne veze si Asociatia Oberliht in cadrul unui proiect de interventii artistice in spatiul public din Chisinau. Proiectul INTERVENTII3 a implicat peste 30 participanti din citeva tari europene care au fost invitati sa reflecte asupra proceselor ce influenteaza spatiul public al Chisinaului, structura vizuala a orasului, memoria si experienta vietii cotidiene a locuitorilor lui.

Colaborarea a continuat in 2009 cind a fost lansat proiectul CHIOSC, platforma publica de manifestare si punct de informare cultural. CHIOSC-ul este reprezentat printr-o unitate arhitecturala de proportii mici cu denumirea de APARTAMENT DESCHIS realizata de Stefan Rusu si instalata in centrul orasului Chisinau. In lipsa unui suport de dezvoltare institutionala pentru arta contemporana CHIOSC-ul apare ca o reactie la un context foarte concret si in calitate de o alternativa la sistemul autosuficient si ideologizat al institutiilor culturale
existente.

Reprezentind o platforma de auto-reprezentare oferita comunitatii locale, ce incurajeaza participarea civica intr-o perspectiva in care autodeterminarea inseamna sa-ti recuperezi capacitatea autonoma sau colectiva de a-ti exprima dorintele in opozitie la un sistem ce se impune prin sanctiuni si se prolifereaza drept unul de control, CHIOSC-ul devine astfel un instrument politic.

(Natasa BODROZIC si Ivana MESTROV)

ARTISTI

BRESSAN Michele [RO], ESINENCU Nicoleta [MD], FISTICANU Ion [MD], ILFOVEANU Nicu [RO], MALEKOVIC Tonka [HR], NANCA Vlad [RO], NICOLAE Mircea [RO], RUSU Stefan [MD]