elena ciobanu - cicartici / cctv

vineri 12 septembrie 2008, la ora 22.00, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie - cicatrici / cctv - a elenei ciobanu, la galeria 29, un spatiu de expunere amenajat intr-o sufragerie de bloc.

cicatrici – este o serie de fotografii insotite de text care documenteaza traumele fizice, minore sau majore, suferite de mai multe persoane de-a lungul timpului. Acestea sunt vizibile prin urmele lasate pe piele de diferite intamplari, dar sunt actualizate si prin actul povestirii, care explica niste imagini care altfel ar ramane in afara oricarei interpretari. Astfel, pielea memoreaza toate aceste povesti, care nu pot fi aduse la viata decat de persoana care le poarta pe propriul corp.

cctv – un exercitiu de fotografie seriala se transforma intr-o critica a societatii occidentale. Asezata la fereastra unui hotel din Londra, Elena Ciobanu fotografiaza pietonii care incearca sa treaca strada. Din cauza punctului de pornire al observatiei, in care fotograful isi asuma rolul de supraveghere pe care il au in mod obisnuit camerele de filmat plasate in spatiul public (CCTV), oricare dintre pietonii fotografiati devine un potential suspect. Terorismul, criminalitatea, violenta in spatiul public, dar si drepturile individuale, corpul ca spatiu privat si indiscretia sistemului politienesc sunt cateva dintre semnificatiile care plutesc in jurul imaginilor din acest proiect.


cele doua serii de fotografii insotite de text vor fi distribuite catre doua segmente de public. jumatate dintre fotografii vor fi puse la dispozitia celor care vor participa la vernisaj, printr-o tombola. din cauza spatiului limitat, accesul la deschidere se face doar pe baza de invitatie.

cealalta jumatate va fi distribuita membrilor grupului incepem, printr-o tragere la sorti care va avea loc in seara vernisajului. anuntul este valabil si pentru cei care nu locuiesc in orasul Bucuresti, intrucat fotografiile vor fi distribuite prin posta celor care vor castiga in urma tragerii la sorti.