monument istoric - 43














Centrul istoric al Sibiului este sufocat la nivel vizual de semnele care proclama vechimea venerabila a fiecarui imobil. E oarecum redundant sa citesti explicatiile de pe ele, care iti spun in patru limbi ca stai in fata unei case.

Violenta vizuala a mandriei cu care e afisat un trecut prestigios recuperat prin lucrarile de restaurare m-a facut sa ma gandesc la virulenta imaginilor publicitare. De aceea, placutele care defineau vechimea majoritatii imobilelor mi s-au parut conventionale. O bucata de lemn sau de plastic pe care era scris ceva schimba in intregime statutul unei intregi constructii.

Sunt unul dintre adeptii conservarii trecutului si al utilizarii lui in prezent, insa cred ca as fi vrut o semnalizare mai discreta, mai putin zgomotoasa.
In plus, odata ce iesi din centrul istoric asaltul vizual inceteaza. Cladirile sunt dintr-o data banale si se insira fara nici un fel de mandrie de-a lungul strazilor. Si asta pentru ca, la prima vedere cel putin, Sibiul de azi este o cetate medievala plus un oras comunist care a crescut in jurul sau, ultimul fiind prea putin susceptibil de a deveni un motiv de mandrie sau un lucru demn de a fi conservat.



















Dar doctrinele patrimoniale contemporane nu mai au nevoie sa sape intr-un trecut indepartat pentru a gasi obiecte venerabile, sau importante. Arhitecturile recente si cele vernaculare sunt din ce in ce mai vizate de catre practicile de conservare.



















Pornind de la aceasta idee si de la faptul ca m-am legat afectiv de blocul langa care am facut interventia cu smiley-ul, m-am hotarat sa transform aceasta constructie in monument istoric. Am copiat intocmai formatul si datele inscrise pe tablitele din centru, adaptandu-le la cazul blocului 1 - Turn de pe bulevardul Vasile Milea. Apoi am trecut la productia tablitei, care s-a realizat cu ajutorul unei domnisoare dragute, careia ii multumesc pentru sprijin.



















A
m lipit placuta de pvc pe zidul exterior, folosind un adeziv destul de puternic, pe al carui ambalaj scria ca are o durata de viata de 15 ani de zile.



















Astfel blocul care imi amintea de constructiile din cartierul Titan din Bucuresti a devenit monument. Sibiul are acum un obiect de arhitectura protejat care nu provine dintr-o epoca indepartata. Limita de acordare a privilegiului de a fi considerat monument istoric a fost apropiata destul mult de momentul actual si cladirile din zona istorica au un corespondent recent, plasat nu chiar periferic, dar in nici un caz central.