re_luare - 63/64

63. turturi


















Interventie neanuntata din cadrul re_luare, expozitie temporara organizata impreuna cu Elena Ciobanu si Tudor Prisacariu.



















Am ajuns la ideea pentru interventia asta pornind de la trotuarele pe care a trebuit sa le ocolesc in timpul saptamanii, care erau incercuite cu sfoara de care erau agatate anunturi similare.



















Ce m-a frapat a fost absurditatea multora dintre ele, care lasau sa se caste o ditamai prapastia intre ceea ce era scris pe hartiile A4 si realitate. De multe ori sfoara era agatata de stalpi care erau la mai mult de 20 de metri de zidul cladirii. Alteori sfoara si anuntul erau lipite de zid, de parca streasina care era aplecata cel putin cu un metru deasupra trotuarului si-ar fi lasat turturii sa cada in diagonala, exact printre sfoara si zid, ocolind trecatorii.



















Eu am transferat toata povestea asta intr-un loc unde cea mai apropiata streasina era la cel putin 130 de metri. Una dintre vizitatoarele expozitiei mi-a spus ca pentru ea interventia mea inseamna un comentariu la adresa spatiului arhitectural, sugerandu-i cumva prezenta. Intentia mea era ca prin text sa ofer o sugestie psihologica, pe care privitorul, fortat de absurditatea enuntului in contextul dat, sa o transforme intr-o imagine in mintea lui.























64. strada bradului


















Trotuarului sudic, cu blocul Connex in fundal.



















Mai sus, o vedere de ansamblu a traseului intregii strazi, din acelasi punct.


















Extremitatea dinspre vest a interventiei, privind catre blocul Connex.





a. detalii de constructie


















Mai intai am facut rost de o harta a zonei asa cum era ea in 1978 si am stabilit traseul strazii. Apoi l-am suprapus peste imaginea platformei de beton. Mai departe, am trasat cele doua linii paralele care delimitau strada. Dupa aceea am adunat cu lopata niste gramezi de zapada, din 3 in 3 metri, pe fiecare linie. In fiecare gramada am facut cate o gaura cilindrica folosind un borcan gol.



















Sirul de gramezi de zapada se continua si intr-una din gropile geometrice din fundatie, la 1,5 m mai jos fata de nivelul celorlalte linii.



















Limita trotuarului sudic al strazii, privind catre ruina Bibliotecii Nationale. Mai jos, o fotografie cu linia care delimita trotuarul dinspre nord, care cotea catre stanga inainte de groapa geometrica din platforma fundatiei.























b. statement si harti ale zonei


















"Bucurestiul este un oras care isi refuza periodic trecutul. Arhitectura de inspiratie orientala din secolul XIX a fost inlocuita de un Bucuresti european de inspiratie franceza. Orasul 'burghez' a fost demolat in anii '80 pentru a face loc Centrului Civic. Iar astazi blocurile P+14 inlocuiesc micile case cu unul sau doua etaje din centru. Mai multe zone cu constructii de joasa inaltime sunt colonizate cu cladiri inalte. Acestea mutileaza peisajul si schimba imaginea urbana a unui oras si-asa destul de peticit.



















In cazul fundatiei abandonate dintre Biblioteca Nationala si blocul Connex, se poate vorbi de o istorie dubla a locului. Exista un trecut mai indepartat, legat de orasul burghez care a disparut in urma demolarilor din anii '80. Si exista si un trecut mai recent, adica fundatiile unor cladiri pe care regimul comunist n-a mai apucat sa le construiasca in intregime.

Aceste povesti sunt refuzate de un viitor care le lasa in urma pe amandoua. Se pare in zona se va construi 'un complex financiar, comercial si de agrement situat in inima orasului', dupa cum promite primarul Videanu.



















Folosind harti ale zonei din 1978 si din prezent, am creat o suprapunere intre cele doua povesti ale locului. Urmeaza sa trasez conturul uneia din strazile disparute in timpul demolarilor pe platforma fundatiei abandonate. Ma voi folosi de niste linii punctate, formate din lumanari aprinse. Pentru o scurta perioada de timp, cele doua povesti ale locului vor coexista in acelasi spatiu."


















Textul de prezentare este cel pe care l-am folosit pentru expozitia re_luare. In ultimele trei harti de mai sus am notat cu un dreptunghi negru zona din strada Bradului pe care am marcat-o pe platforma de beton a fundatiei parasite. In celelalte imagini, am suprapus un plan urbanistic al zonei din 1978 peste situatia actuala, o imagine din Google Earth.