despre performance art / 8 - 26 iunie
























In zilele de 8, 10, 24 si 26 iunie 2010 am tinut un workshop la Centrul National al Dansului in cadrul proiectului Intalniri de Gradul II. Fiecare intalnire a durat in jur de trei ore. Pe parcursul lor am incercat sa vorbesc despre performance din punctul de vedere al istoriei si teoriei artei vizuale. Mai jos gasiti o scurta prezentare a cursului.

La final am mers cu cativa dintre participanti la moara lui Assan. Cineva a facut avioane din registrele contabile si le-a facut sa zboare, lansandu-le de pe acoperisul uneia dintre cladiri. Altcineva a adormit sub unul dintre pomisorii care cresteau pe acelasi acoperis.


Termeni ca performance si arta conceptuala par uzati si neclari, daca nu vagi de-a binelea. De aceea, cele patru intalniri urmaresc sa puna in discutie ceea ce inseamna performance art in relatie cu cateva repere istorice, teoretice si practice.

Punctul de plecare in aceasta discutie este momentul anilor 50-60, in care se face trecerea de la perceptiv la conceptual. Mergand printr-o serie de exemple catre ziua de astazi, seria de intalniri va stabili semnificatia unor termeni teoretici dar si a unor practici artistice, incercand in acelasi timp sa ofere participantilor o experienta directa a unor lucrari de performance art.