joi, 4 iunie 2009, la ora 20.00, vor avea loc primele doua expozitii in galeria de proiecte Draft One din Str. Pta Concordiei nr. 4, Bucuresti (zona Unirii-Budapesta). Bogdan Girbovan expune seria de portrete '5@14', care este o continuare a preocuparii fotografului pentru ierarhiile sociale, de data asta fiind vorba de o gasca de adolescenti. Textul de prezentare este scris de Igor Mocanu.

Expozitia ‘Dreamboys’ de Lea Rasovszky este un ambient compus dintr-o serie de zece desene. La acestea se adauga o oglinda si alte cateva obiecte, impreuna conturand atmosfera unei camere de fata. Instalatia pune in discutie deformarile de proiectie afectiva ce permit simultan construirea imaginii unui partener ideal, dar si o observatie necrutatoare asupra realitatii.

Fetele viseaza baieti si baietii viseaza fete. Asa apar fetele si baietii de vis, sirenele si zburatorii. Dreamboys, cum le zice in engleza, acopera peretii camerei in care iti petreci timpul. Te uiti la ei cu admiratie, in singuratate.

Poate ca esti o fata adolescenta, care isi doreste prea mult pe cineva. Imaginile baietilor de vis iti apar intesate de detalii bizare, desi nu vrei asta. Ai vrea sa uiti cum sunt ei de fapt si sa ii poti vedea doar cum iti doresti sa fie.

Niste tipi cool, care stiu sa se imbrace, carora le curge sange din nas. Niste tipi destepti, cu care ai ce sa vorbesti, cu gatul rupt, sustinut de o proteza medicala. Niste tipi de viata, cu initiativa si cu tupeu, carora le ies vinele albastre din gatul prea incordat. Niste supereroi stangaci, cu burtica.

Impreuna par mai degraba o gloata de animale mitologice. Stii ca nu poti sa te apropii de ei, fericita, lasandu-i sa te stranga in brate. Cumva cred ca ti-ai dat seama ca ei nu sunt cei mai potriviti pentru tine, dar nu ai nimic altceva la indemana. Si te-ar durea prea tare sa te opresti, sa nu mai visezi.


Mircea Nicolae